Wyposażenie dla gastronomii ? dlaczego nie powinno się na nim oszczędzać?

babeczkaKażdy początkujący restaurator doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że wyposażenie dla gastronomii stanowi niezwykle wysoki procent całej planowanej inwestycji, dlatego też jego wybór powinien być obwarowany pewnymi żelaznymi zasadami. Firmy zajmujące się dystrybucją mebli oraz akcesoriów, a także przedsiębiorstwa produkujące wszelkiego typu sprzęty i urządzenia elektryczne robią wszystko, żeby ich wyroby były nie tylko funkcjonalne i ergonomiczne, ale i atrakcyjne dla odbiorców, dlatego też do pracy nad nimi zatrudniani są nie tylko technicy i inżynierowie, ale i projektanci, doskonale orientujący się w przestrzeni designu i znający trendy obowiązujące w branży.

 Współczesne wyposażenie dla gastronomii nie jest już bowiem elementem mającym do wykonania konkretne zadanie, i którego atrakcyjna warstwa wizualna znajdowała się na ostatnim miejscu listy wymagań. Nowoczesne piece, chłodziarki, patelnie, garnki, sztućce czy meble są tworzone ściśle w oparciu o założenia ergonomii, są funkcjonalne, bogate technologicznie oraz estetyczne, przez co posiadają wartość samą w sobie i nie muszą być skrzętnie ukrywane przed czujnym okiem konsumentów. Lokale gastronomiczne muszą wyróżniać się czymś na tle konkurencji, dlatego też ich właściciele starają się robić wszystko, aby przeciągać na swoją stronę klientów i zaintrygować ich atrakcyjnym wystrojem, który jest obecnie tak samo ważny, jak wartościowe menu. Oczywiście doskonałość serwowanych dań jest sednem całego przedsięwzięcia, niemniej jednak w restauracji wszystko musi ze sobą współgrać. Nawet najsmaczniejsze potrawy nie będą prezentować się dobrze, jeżeli zostaną podane na niekompletnej czy papierowej zastawie, a klienci będą zmuszeni do spożywania posiłków w obskurnej sali na nieestetycznych stołach i krzesłach. Dlatego też takie miejsce powinna cechować przede wszystkim harmonia pomiędzy strefą konsumentów a strefą przygotowywania potraw, pomiędzy akcesoriami, do których zaliczane jest wyposażenie dla gastronomii oraz wystrojem lokalu, które powinno być intrygujące i ciekawe, ale nie przytłaczające.

Warto bowiem pamiętać, że klienci lubią jeść swoje posiłki bez pośpiechu i w miłej atmosferze, dlatego też wrażenie przepychu czy nerwowości sprawi, że niechętnie wrócą do lokalu po raz kolejny. Oczywiście wszystko zależy od pomysłu na lokal, dlatego też wyposażenie wcale nie musi być wybierane z katalogów najdroższych firm, a być elementem, na którym można trochę zaoszczędzić. Mowa tu oczywiście o części wyposażeniowej znajdującej się w strefie konsumenta, czyli stolikach, krzesłach czy dekoracjach, które można dostosować w zależności od potrzeb. Jeżeli restauracja ma mieć charakter przyjemnego i przytulnego zakątka, bez trudu można przeszukiwać targi staroci i znaleźć unikalne stare krzesła i kanapy, które będą nietypowe, oryginalne i efektowne. Jednak w kwestii wyposażenia samej kuchni nie powinno się iść na jakiekolwiek kompromisy. Od sprawnego działania kuchni zależy prawidłowe funkcjonowanie całej restauracji, dlatego wyposażenie dla gastronomii powinno być niezawodne i wykonane z najlepszej jakości materiałów. Ze względu na trudne warunki panujące w kuchni, meble i akcesoria powinny być wykonane ze stali nierdzewnej, która jest odporna na ścieranie, zarysowania i łatwa w utrzymaniu jej w czystości, dlatego też dzięki niej możliwe będzie uzyskanie zezwolenia Inspektoratu Sanitarnego, dla którego zagadnienia higieny są zawsze na pierwszym miejscu.

kawa latteDobrze by było, gdyby urządzenia pozyskiwane były od wiarygodnych producentów, którzy oferują usługi dodatkowe, takie jak serwisy czy gwarancje, dzięki czemu łatwiej będzie podjąć się ewentualnej naprawy pieca czy chłodziarki. Ze względu na to, że kuchnia jest sercem całej restauracji powinna być wyposażona tak, aby wszystko działało bez zarzutu i możliwe było wydawanie takiej ilości posiłków, która spełniłaby oczekiwania odbiorców. Jest to podstawowa kwestia, na którą powinno się przeznaczyć większą część budżetu. Wiadomo, że na początku drogi taki wydatek może wydawać się nieefektywny, jednak w dalszej perspektywie inwestycja z pewnością się zwróci. Wielu restauratorów, którzy zdecydowali się na zakup używanych lub tanich chłodziarek, mebli czy zmywarek narzeka później na ich wysoką awaryjność czy wolniejsze działanie. Dla wielu osób podstawą restauracji jest oczywiście doskonała atmosfera, miła obsługa oraz atrakcyjne wnętrze, jednak nawet najpiękniejszy lokal nie utrzyma przy sobie klienta, jeżeli serwowane przez niego dania będą zimne, niedopieczone czy podawane zbyt wolno. Dobry zarządca powinien więc zainwestować nie tylko w porządne wyposażenie dla gastronomii, ale i wykwalifikowany personel ? kucharzy i szefa kuchni, którzy sprawnie nadzorowaliby właściwe działanie lokalu oraz poprowadzili zespół pracowników.

Doświadczeni kucharze doskonale znają się taż na potrawach charakterystycznych dla różnych kultur czy kręgów społecznych, dlatego też z pewnością skomponują takie menu, które nie tylko będzie smaczne, ale i dopasowane do oczekiwań konsumentów oraz wystroju wnętrza. O sukcesie całego przedsięwzięcia niejednokrotnie ? poza szczęściem ? decyduje pomysłowość i innowacyjność. Jeżeli więc miejsce będzie się wyróżniało czymś nowatorskim na tle konkurencji ma spore szanse na to, aby odnieść sukces w branży. Jeżeli więc początkujący inwestor marzy o stworzeniu lokalu serwującego dania z kuchni włoskiej i posiada odpowiednią ilość funduszy, może zainwestować w wykwalifikowaną kadrę rodem z Włoch, która nie tylko będzie doskonale zorientowana w wszelkiego rodzaju potrawach oraz elementach charakterystycznych dla tej kuchni, ale i sprawi, że całe miejsce nabierze wiarygodności i wyspecjalizowania. Jakość jedzenia oraz sprzęt są tymi częściami, na których nie powinno się oszczędzać, ponieważ czujni konsumenci bardzo szybko wyczuwają wszelkie niedociągnięcia, a ich surowa ocena może sprawić, że nie tylko nie wrócą już do lokalu, ale zniechęcą swoich znajomych ? potencjalnych klientów. Odpowiedzialność za zadowolenie klientów jest bardzo ważna, ponieważ odbudowa raz utraconej reputacji może być niezwykle trudnym i żmudnym procesem.